Jenny Tunedal: Kapitel Ett

March 20th, 2008

Kapitel Ett-omslag

Nå er Jenny Tunedals nye diktsamling Kapitel Ett utkommet!

I et intervju i Dagens Nyheter forteller Jenny at diktsamlingen tematiserer ensomhet og lengsel – gamle poetiske temaer, som det derfor er interessant å jobbe med på nytt. Hun påpeker at tvivlen over menneskenes muligheter for å forstå hverandre løper gjennom boken, som det også gjorde i hennes debutsamling Hejdade, hejdade sken (2003).

“Kanske kan vi leva bredvid varandra i en samhörighet som inte bygger på låtsad eller framtvingad gemenskap utan på ett erkännande av de missförstånd och den ödslighet som finns i alla relationer.”

I teksten “Queer & Form” i Trikster #1 beskriver Jenny sin nye diktsamling på følgende måte, som svar på Hanna Hallgrens spørsmål om hennes bøker er queer:

“Båda, framför allt den som kommer (Kapitel Ett), förhåller sig starkt till ett uppfuckande av den linjära berättelsen som den sanna berättelsen. Båda är försök att tänka kring och rubba maktordningar i språket, det vill säga i världen. En av dessa ordningar är heteronormativiteten.”

Man kan få tak i et eksemplar av Kapitel Ett uansett hvor man er i Norden gjennom den idealistiske nettbokhandelen Audiatur.

Comments are closed.