Archive for July, 2009

Vi är misfits!

Thursday, July 16th, 2009

viarmisfits

I Trikster #2 kan man lese et reisebrev fra aktivistene Christoph Fielder og Elin Sandström Lundh som i 2007-2008 reiste Nordamerika rundt for å snakke med queerfeministiske aktivister. Nå har Christoph og Elin samlet inntrykkene fra reisen i boken Vi är misfits! – Queerfeministisk aktivism och anarkistiska visioner, som er utkommet på NORMAL Förlag. De beskriver boken slik på forlagets hjemmeside:

Efter åtta år med historiens minst omtyckta president reste vi till USA för att intervjua queerfeministiska aktivister. Vi sökte efter människor som står upp, som gör motstånd, som slåss och som visar oss andra vägar att gå. Andra än de som styrs av normen. Den vite heterosexuelle mannens norm. Resultatet av vår resa blev Vi är misfits! En bok som blandar intervjuer med aktivister med våra egna betraktelser och funderingar kring anarkism, anti-assimilering, rasism och intersektionalism.

Vi är misfits! är en inspirationsbok för alla som ser att denna värld radikalt behöver förändras för att vi ska kunna överleva. Den är ett queerfeministiskt manifest och den är en samling berättelser om människor som gör praktik av den ofta så teoritunga queerfeminismen. Den vill bråka, vara jobbig, den vill sporra läsaren till att aktivera sig. Överallt, alltid.

Vi är misfits! er et must for queerfeministiske aktivister og forskere, og boken inneholder blant annet denne oppsangen fra den fantastiske aktivisten og forfatteren Mattilda Bernstein Sycamore:

Ett tecken på att du gör rätt när det gäller queeraktivism är om folk blir upprörda! Och, var beredd på att förstå saker och ting på ett mer komplicerat sätt än du någonsin trodde var möjligt. Om något eller någon verkar vara din fiende, tänk en gång till, vem är det egentligen som är vår fiende? Öppna upp för möjligheten att tänka om allting du någonsin tänkt.
– Mattilda Bernstein Sycamore