Queer på Nationalmuseet i Stockholm

July 1st, 2008

atleter.jpg

Den 24. juni åpnet utstillingen Queer: begär, makt och identitetNationalmuseet i Stockholm.

Utstillingen belyser hvordan kjønnsnormene har endret seg gjennom tidene i billedkunsten. Som det står på museets hjemmeside diskuterer utstillingen “hur konst och bilder använts för att undergräva en heterosexuell norm och ger oss nycklarna till varför vissa motiv blivit gayikoner. Har äldre bilder av kvinnlig homoerotik varit avsedda för en manlig voyeuristisk (”fluktar”-) publik och hur är det idag? Frågan om vem betraktaren är diskuteras liksom vem och vad som inkluderats och exkluderats i konsthistorien.”

Dette er med andre ord et ambisiøst og viktig prosjekt, og det er sjelden en utstilling med tittelen “queer” setter fokus på nettopp den eldre kunsthistorien. Det er derfor spennende å se hvorvidt utstillingen klarer å vise “hur äldre bildkonst kan användas för att spegla samtida perspektiv och lyfta dagsaktuella frågor”.

Det er den svenske kunsthistorikeren Patrik Steorn som har kuratert utstillingen. Steorn er ansatt ved Centrum för modevetenskap Stockholms universitet, og utgav i 2006 den interessante og kritikeroste boken Nakna Män – Maskulinitet och kreativitet i svensk bildkultur 1900-1915, som tok utgangspunkt i hans PhD-avhandling i kunsthistorie.

Den 29. juli skal Steorn holde en forelesning med tittelen Könsöverskridandets konst – androgynitet och skapande genom historien på Nationalmuseet. Her vil man få en god mulighet til å høre Steorn i aksjon mens han queerer kunsthistorien og forteller om utstillingen.

Hvis noen har fått muligheten til å se utstillingen, må man gjerne gi en rapport her på Triksters blogg. For dem som ikke har mulighet til å se Queer i Stockholm før den lukker 10. august, får man nøye seg med denne smakebiten av utstillingen i museets reklamevideo:

Comments are closed.