TOYBOYS queerer Alf Prøysen

April 23rd, 2008

toyboys.png

I forrige uke satt den norske queerperformancegruppen TOYBOYS opp sin nye produksjon “The Man at the Tramstop” på Dansen Hus i Oslo. TOYBOYS har brukt teksten “Mannen på holdeplassen” av den norske folkekjære visesangeren og forfatteren Alf Prøysens (1914-1970), som grunnlag for stykket som omhandler dualitet og tvetydighet med et queert perspektiv.

Terje Tjøme Mossige og Ulf Nilseng, som utgjør kjernen i TOYBOYS, forteller til norske Klassekampen at de har tatt utgangspunkt i avsløringen om Alf Prøysens bi- eller homoseksualitet som biografen Ove Røsbak kom med i en avisdebatt sommeren 2004. Saken fikk stor oppmerksomhet, og mange kjente personligheter i Norge gikk ut og fordømte “avsløringene” om nasjonalhelten Prøysen. Mossige forklarer deres motivasjon til Klassekampen på følgende måte:

“Vi tror at vi er åpne om dette i Norge i dag, men det ble jo tydelig i løpet av denne debatten at det er vi jo slett ikke. Dette var jo ikke en gang noe man spekulerte i, men et fakta. Etter de vitnesbyrdene som kom på bordet kan man ikke tvile på det lenger, og da er det merkelig at man «ikke vil rippe opp i det». Når man så ser hvilken dualisme som egentlig lå i ham, så er det klart at det er interessant for oss som kunstnere. Vi ser at det er noe som mangler i fremstillingen av hans tekster.”

TOYBOYS har gitt stykket en engelsk tittel, fordi det skal på turné, blant annet til Guatemala og Mexico. La oss håpe det også kommer til flere steder i Norge og Norden.

pr1969johnmyhre_1180438278.jpg

I forbindelse med stykke ble det også arrangert et seminar om Alf Prøysen den 19. april i Oslo, der blant annet litteraturviteren Britt Andersen fra NTNU i Trondheim nyleste forfatterskapet i lys av biografidebatten. Martin Grüner Larsen har et fint intervju med Andersen i Klassekampen, der hun diskuterer hvordan Prøysens mer sårbare tekster er blitt sett bort fra og glemt, fordi man har insistert på å gjøre ham til en snill barnehageonkel. Prøysens tekster har fått en ny dimensjon – og godt er det!

One Response to “TOYBOYS queerer Alf Prøysen”

  1. Martin G.L Says:

    Det var også en tredje artikkel, der jeg intervjuet Imerslund, som holder på med en Prøysen-biografi, og Knut Olav Åmås. Artikkelserien har siden ført til en debattutveksling i Klassekampen som man kan finne f.eks. på a-tekst om man jobber på universiteter med tilgang. I går hadde Prøysen-biograf Ove Røsbak visstnok også en forlenging av debatten i Aftenposten.